Vanliga frågor
Inför Besöket
Jag har inte fått någon bokningsbekräftelse på mail?
Vilka förberedelser bör du som kund göra inför vårt besök?
- Kryddhylla bör tommas, alt. plockas ned.
- Ta bort alla lösa föremål som pynt, rengöringsartiklar samt handdukar i badrum/toalett.
- Ställ fram stege, om så finnes, vid halkskydd och taksteg för tillgång till murstock, imkanal eller allmän takåtkomst.
- Lokalisera vart centralenhet (dvs ventilationsenhet) finns i fastigheten då denna information är viktig för teknikern.
- Lokalisera gärna även samtliga s k våtutrymmen där frånluftsdon kan återfinnas. Dessa finnes i bland annat toaletter, badrum, tvättstugor, torrförvaring och ibland kök.
- Ta gärna fram information såsom fastighetsbeteckning för den aktuella tomten för ROT avdrag. Information såsom fabrikat och husritning, då detta kan vara till hjälp för teknikern att få översikt i hur huset och dess system är konstruerat.
- Har ni filter till ert system så ta gärna fram dessa så teknikern kan, om så behövs, byta ut ditt gamla (när det gäller ventilationen).
Vad gör jag om jag inte kan närvara vid servicetillfället?
Ta kontakt med oss så snart som möjligt om ni vill boka om er tid. Om ni accepterar att vi utför tjänsten utan er närvaro informera gärna om placering av nycklar eller kodlås till fastigheten. Teknikern kommer kontakta er både före och efter utförande.
Produkter och Tjänster
Imkanal
Vad är imkanalen?
Imkanalen är den kanal som går från spisfläkten och ut ur huset. Det är den varma matosen där du lagar mat som lämnar huset. Men när du lagar mat så är det inte bara varm luft som går upp i röret. Där samlas också fett och annan smuts från matlagningen, som fastnar på väggarna i kanalen.
Vad händer om jag inte rengör imkanalen?
Om den smutsen och fettet inte tas bort så kan det uppstå brand där, på flera olika sätt. Ett är att teknisk brand från köket kan fortplanta sig i röret. Ett annat är att brand på spisen fortplantar sig upp i kanalen. Ett tredje är att fett från kanalen kan droppa ner på en varm platta och ta eld. Merparten av alla bränder i hemmen uppstår i köket, och fortplantning av bränder i imkanalen är en vanlig utlösare eller förstärkare.
Varför ska jag rengöra imkanalen?
Enligt rekommendationer från försäkringsbolagen så bör man rengöra sin imkanal minst vartannat eller vart tredje år. Om en brand uppstått eller fortplantat sig i en imkanal så kan man bli ansvarig för branden om man haft ett dåligt underhåll. Men det är inte bara för att skydda sig mot en brand som man regelbundet ska underhålla denna kanal. Smuts och Fett i kanalen leder till sämre fläktförmåga, som i sin tur leder till mer matos kvar i hemmet, och i förlängningen en dåligare innemiljö. Regelbundet underhåll förlänger också levnadstiden för både fläkt och imkanal, och sparar pengar i längden.
Hur ofta bör jag rengöra imkanalen?
Det kommer an på flera saker, kanske främst hur ofta du använder spisen. Som tumregel kan du dock utgå från att du bör rengöra imkanalen vartannat år, vilket också är rekommendationen från flera försäkringsbolag.
Rengör ni kolfilterfläkt?
Nej, vi rengör ej kolfilterfläktar, har du kolfilterfläkt så finns det ingen imkanal.
Rengör ni även om jag har asbest i huset eller om mina rör är gjorda av eternit?
Asbest/eternit är giftigt och därför kan inte teknikern rengöra dessa hus. Asbestcement kallas ofta vid det mest kända produktnamnet, Eternit. Asbestcement (eller Eternit) består av asbest som krossas och sedan blandas ihop med cement. Eternit har fördelen att det är tåligt oavsett temperatur och väderlek och har bland annat använts som väggbeklädnad till hus. Asbestcement är hälsovådligt om man arbetar med materialet då asbestfibrer kan tränga in i andningsorganen och orsaka asbestos och cancer.
Ventilation
Varför ska jag underhålla till och frånluftsventiler?
Dålig ventilation kan leda till olika skador, såväl på huset som personer i det.
- Damm och luftpartiklar kan leda till inandningsproblem och respiratoriska problem. Det tar sin form i bland annat utvecklande av astma eller kol (kronisk obstruktiv lungsjukdom).
- Koldioxid, som är det vi andas ut, och därmed hela tiden skapas i en innemiljö, är negativt för att vi vill ha syre i luften för att få energi. För mycket koldioxid i luften leder till att man blir trött och irriterad. Om du märkt att du blivit trött i ett klassrum eller på soffan på eftermiddagen när hela familjen är hemma så kan det vara för att mängden koldioxid har varit allt för hög.
- Fukt angriper trädetaljer, lister, dörrar etc, och i tillägg till att dessa blir förstörda eller kan svullna igen, så kan för mycket fukt leda till mögel och svamp. Mögel bildar mykotoxiner, gifter i gasform, som sprids via luften och kan leda till allergier och hälsobesvär, och i vissa fall även orsaka cancer.
Hur ofta bör jag rengöra ventilationskanalerna?
Behovet av rengöring varierar från hus till hus och baserat på aktiviteten i huset. Sen kommer det också an på hur man värderar bra och ren luft i sitt hus. För att säkerställa att man har en bra miljö inne så är det nog klokt att kontrollera sin ventilation vartannat år.
Rengör ni bara frånluftsventilationen i våtutrymmen?
Nej. Vi rengör all frånluftsventilation i hela fastigheten. Frånluftsventilation förknippas ofta med våtutrymmen men kan sitta på andra ställen i huset, t ex källare, sovrum, garderober, vardagsrum, etc.
Rengör ni mekanisk frånluftsventilation?
Ja, det är en vanlig frånluftsventilation. Det som menas med mekanisk är att det sitter en fläkt i skorstenen/på vinden/taket som drar ut luften. Om ni har så kallade PAX-fläktar fastskruvade för kanalmynningarna vänligen skruva bort dem ifall dem inte sitter fast med så kallade ”klipps” eller enkelt kan tas bort på annat vis. Om ni har fläktar mitt i röret (ovanligt) så går det bra så länge ni vet var i röret (hur långt in) som fläkten sitter. Detta är mycket viktigt eftersom det annars är lätt att skada motorn med viskan.
Rengör ni självdrag?
Ja, vi rengör självdrag i de fall där det finns kanaler. Har du ventiler rätt ut genom väggen så är det inget vi rengör utan det gör man lätt själv.
Rengör ni FTX-system?
FTX är både till- och frånluftsystem med värmeåtervinning. Vi rengör kanalerna hela vägen fram till aggregatet samt dammsuger filter i värmeväxlaren.
Hur fungerar ventilationen i huset?
Precis som din kropp andas in och ut luft så behöver också ditt hus ett naturligt flöde av dålig luft ut och frisk luft in. För din kropp går luft både in och ut genom din mun, men inom ventilation är detta separat och delas då upp i frånluft och tilluft. Frånluftskanaler är alla flöden av luft från huset och naturligt nog det som ofta kräver mest underhåll, då luften i huset innehåller mer partiklar och smuts än den friska luften som ska in i huset. Ventilationskanaler ut ur huset är vanligtvis belägna på toaletter, våtutrymmen, kök eller förråd. Tilluft är de kanaler som blåser in ny och frisk luft in i huset och kan i sin natur vara enklare, då det ofta är någon from av öppning i väggen.
Vad händer om jag har dålig ventilation?
Om gammal luft inte förs ut ur huset så får du kvar koldioxid, damm (luftpartiklar) och andra skadliga partiklar. I tillägg ökar det också risken för att en för stor mängd fukt blir kvar inne i huset. Helt enkelt, en dålig ventilation skapar en miljö där osunda partiklar kan frodas.
Vad kan man göra för att få både bättre och renare luft i huset?
Om du har ett hus med självdragsventilation (dvs byggt före 1975), så bygger din ventilation på de olika temperaturskillnaderna som finns i luften. Är det för lite skillnad mellan inne- och utetemperatur så blir ventilationen för låg och luften blir allt sämre. Då kan tyvärr även fukt- och mögelskador uppkomma.
På vintern är det oftast stora skillnader på inne- och utetemperatur. Under vinterperioden så går mycket energi åt för att bibehålla en bra ventilation samtidigt som värdefull värme försvinner ut.
Ett effektivt sätt att förbättra ventilationen är att installera ett system med värmeåtervinning, dvs ett FTX-system. FTX-system utnyttjar både den friska uteluften och blåser ut den använda inomhusluften. Systemet värmer samtidigt upp utomhusluften så att upp till 75% av värmen kan återvinnas.
Har jag dålig ventilation?
Dålig ventilation är vanligare än vad man tror oavsett om du bor i ett radhus eller villa. Tecken på att du har dålig ventilation i din fastighet:
- Igenimmade fönster
- Dålig lukt stannar kvar för länge i fastigheten
- Boende eller personal har börjat få allergiproblem
Det är inte helt ovanligt att det beror på att det är helt lufttätt, vilket skapar dessa problem. En annan orsak kan vara att man har plastfolie i både väggar och tak, vilket förstärker problemet.
Brandskydd
Utför Bättre Hem Underhåll och Miljö AB även rengöring av eldstäder eller rökkanaler?
Nej, Bättre Hem utför ingen rengöring av eldstäder eller rökkanaler då detta endast får utföras av sotare som är upphandlade av respektive kommun.
Administration
Får jag ett intyg av Bättre Hem på att arbetet är gjort?
Ja, Ni får ett intyg där det framgår vilket arbete som utförts, vilken tekniker, fastighetsbeteckning, och när vi återkommer. Detta finns också lagrat hos oss utifall att det skulle hända något där ni behöver stärka att ni utfört nödvändigt underhåll.